Certificerende instanties

Welke organisaties houden zich bezig met Lean Six Sigma certificering?

Er is een enorme groei in het aantal organisaties die zich bezighouden met het zetten van (inter)nationale standaarden voor Lean Six Sigma trainingen. Hieronder geven wij een onafhankelijk overzicht van de meest erkende organisaties die deze standaarden hebben bepaald:

ASQ

ASQ, American Society for Quality, is een van ‘s werelds grootste onafhankelijke organisaties die zich bezighoudt met kwaliteitsstandaarden. ASQ is in ruim 140 landen bezig met het werken aan internationale standaarden, waaronder de bekende ISO 9001, ISO 26000 en ISO 14001 standaard. ASQ biedt (online) examens aan op het gebied van Lean Six Sigma. Na het examen positief te hebben afgesloten, ontvangt u een certificaat van de ASQ. Inmiddels hebben meer dan 150.000 mensen via ASQ een Lean Six Sigma examen gedaan. Voor de Yellow Belt biedt de ASQ een online cursus aan. Na deelname ontvangt u een “certificate of completion”

IASSC

IASSC, International Association for Six Sigma Certification, is de enige organisatie die geen trainingen geeft of adviesdiensten verleent op het gebied van Lean Six Sigma. De IASSC houdt zich enkel bezig met internationale standaarden voor de Lean Six Sigma gemeenschap. IASSC heeft een 1,5 uur durend examen voor Yellow Belts met 60 multiple choice vragen. Dit examen kun je afleggen in een van de 8.000 examencentra wereldwijd. Bij een positief resultaat ontvang je een oorkonde van de IASSC.

LSSA

De Lean Six Sigma Academy is een initiatief van commerciƫle dienstverlener Symbol BV. Dit is een minder bekende en geaccepteerde standaard dan de bovengenoemde standaarden. Ook LSSA biedt een online yellow belt examen aan van 45 multiple choice vragen. Bij 29 goede antwoorden ontvang je een certificaat.